Bursa / İnegöl Hamitabat Köyü

Bursa / İnegöl Hamitabat Köyü

26.10.2023 153

 HAMİTABAT KÖYÜ HAKKINDA BİLGİ

Ulaşım

Hamitabat Köyü Bursa İnegöl ile Bilecik Pazaryeri ilçesi arasında yer almaktadır. Bursa merkeze 73 km, İnegöl’e 27 km, Bilecik Pazaryeri ilçesine de 15 km uzaklıktadır. Bursa’nın ve İnegöl’ün doğu sınırını oluşturmaktadır. İnegöl - Pazaryeri ana yolundan köy yoluna sapınca yolun 10 km’si kadar virajlıdır. Köy yolu virajlı olmasına rağmen tamamen asfalttır. Virajları azaltmak için yeni yol yapılmaktadır (2023).

 

Coğrafya

Köy dağlık alanda kaldığı için yeşilliklerle kaplıdır. Havası çok temiz olan Hamitabat köyü, oksijeni bol yayla köyü olarak nitelendirilebilecek köydür.  Bu nedenle ilçe merkezine göre yazları bile serin geçmektedir, kışları ise soğuk geçmektedir. Bol yağış almaktadır. Yağışlarla birlikte sis oluşmakta, görüş mesafesi 20 metreye kadar düşmektedir. Etrafı ormanlarla kaplıdır. Bu nedenle bol yeşilliğe sahiptir. Köy civarında bolca mantar toplanmaktadır.

 

Turistik Yerleri

Hamitabat köyünde özellikle ilkbaharda çok sayıda mantar çıktığından burada mantar toplanabilir.  Köy, ormanlarla kaplı olduğu için piknik yapılmaya çok müsait bir yerdir fakat mesire yeri yoktur. Yazın sıcak havadan kurtulmak isteyenler Hamitabat köyünün serinliğine gelip oturabilirler.

 

Kültür

Hamitabat köyünün eski adı Tuzaklı köyüdür. Köyde çok sayıda Doğu Anadolu insanı olduğundan köyün kültürü de Doğu Anadolu kültürünün özelliklerini barındırır. Köyün kültürü buna paralel olarak İnegöl, Kurşunlu bölgesi kültürü ile harmanlanmıştır.

 

Nüfus

Hamitabat köyünde göçme köyü olarak 1880’li yıllarda kurulmuştur.  1927 yılı nüfus sayımında köyde 128 kişi, 1990 yılında 355, 1997 yılında 379 kişi yaşamaktaydı. 2023 yılı itibariyle 324 kişi yaşamaktadır.  Köyde ilk 1880'li yıllarda Bulgaristan'dan gelen göçmenler yaşamıştır.  Son yıllarda ise köyde ağırlıklı olarak Bitlis, Muş, Ağrı ve Van gibi illerden gelen aileler yaşamaktadır.

 

Ekonomi 

Köyün geçim kaynağı çeşitlilik göstermektedir. Genel olarak köy insanı her gün İnegöl’e, mobilya fabrikalarında çalışmaya gidip gelirler. Kadınlar ise tarlalara günübirlik çalışmaya giderler. Köyde çoğunluğu küçükbaş hayvancılık olmak üzere hayvancılık da yapılmaktadır.

Hamitabat köyü ve komşu köy olan Güzelyurt köyü ile birlikte İnegöl Orman Genel Müdürlüğünün Güzelyurt Orman Şefliği bölümünü oluşturmaktadır.

 

Altyapı bilgileri

 Hamitabat köyünde ilkokul ve cami vardır. Köyde su şebekesi vardır.Köyün kanalizyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.

 

Kaynak: https://www.bursa.com/wiki/Hamitabat_Hamidabad-4213.html ( Raif Kaplanoğlu )